De kroniek van een aangekondigde dood

Een hele week lang trokken écolo j en Jong Groen rond in de Westelijke Jordaanoever. Daar schrokken we enorm van de ongelijkheid in het hele conflict tussen Israël en Palestina.

Of zeg maar gerust: kolonisatie van Palestina door Israël.

Het is vrijdagochtend. In de verte horen we een minaret oproepen tot het vrijdaggebed. We zien de muur met erachter een grote nederzetting en nauwelijks enkele honderden meters ernaast een nieuwe in opbouw. Duidelijk met dezelfde ambities als zijn grote broer.

We zijn in Bi’lin

Een van de vele Palestijnse dorpjes waar de muur een kronkel maakt en zo buiten de afgesproken Green Line kleurt. We maken ons klaar voor de betoging. Al vele jaren proberen de mensen van het dorp op deze manier hun land terug te krijgen. Terwijl we de muur naderen zien we ook het grote machtsvertoon van het Israëlisch leger. Een grote legertank met enorme traangasgranaten en soldaten wachten ons op. Daartegenover staan wij dus, een groep van een dertigtal mensen met alleen Palestijnse vlaggen en onze stem. Dit zijn zichtbare ongelijkheden tussen de Israëli’s en de Palestijnen: lifebullets versus stenen en enorme traangasgranaten versus onze stem. Het is net die ongelijkheden dat ons aangezet hebben om mee te lopen met de inwoners van Bi’lin. We zijn het beu.

Elke dag van onze trip leerden we meer over het apartheidssysteem dat de Israëlische staat in de bezette Palestijnse gebieden toepast

Iedereen heeft de mond vol van de Oslo akkoorden uit de jaren ‘90, maar wist u dat deze maar 5 jaar geldig waren ? Toch is er in het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever nog steeds Israëlische politie en leger aanwezig. En dit wordt elke dag zelfs meer, terwijl Oslo net het omgekeerde beloofde.

Tijd voor actie

Elke dag van onze reis zagen we wat voor een geweldige verzetsmensen de Palestijnen waren. To exist is to resist. Eén van de manieren voor verzet is boycott, divestment en sanction. Deze bewegint roept op tot het boycotten van Israël en Israëlische/internationale bedrijven die mee de rechten van de Palestijnen schenden. Ook vraagt ze te desinvesteren uit diezelfde bedrijven en de overheden die samenwerken met Israël te sanctioneren.

Voor ons is het simpel: tijd voor BDS !

___

Stefanie De Bock

___

Woordenschat

  • aangekondigde dood : mort annoncée
  • nederzetting : colonie
  • de betoging : la manifestation
  • machtsvertoon : démonstration de force
  • de mond vol van : parler beaucoup de
  • geweldige verzetsmensen : grande résistance

___

Michaël Horevoets