Een nieuw werkjaar voor Jong Groen

Op dinsdag 9 september werd het nieuwe bestuur van Jong Groen verkozen.

De nieuwe ploeg wordt geleid door twee sterke vrouwen: Céline Van den Abeele en Eline Deblaere. Herverkozen bestuursleden zijn Gert-Jan Abrams als afdelingsverantwoordelijke en Jan Keustermans als internationaal secretaris. Nieuw in het bestuur zijn Brendan De Baets, Dries Valgaeren, Ikrame Kastit en Mattijs Van Miert. De quota maakten het ons dit jaar wat moeilijk, maar met een beetje vertraging zijn we zeer blij Sielke Eeckhout voor te stellen, als gewoon bestuurslid.

Het bestuur plant een stevig inhoudelijk programma dit jaar. Zo willen we een alternatief voorstellen op het harde, rechts beleid dat België en Vlaanderen te wachten staat de komende vijf jaar. We plannen activiteiten en themadagen rond het gevangeniswezen in België, een project waar jullie van écolo j al heel wat werk rond gedaan hebben.

Want hoe is het mogelijk dat België zo vaak op de vingers wordt getikt over de slechte omstandigheden in onze gevangenissen. Een groot deel van de gevangenen is niet geholpen met een gewone gevangenisstraf. Toch blijven we te veel gedetineerden eenzaam opsluiten, zonder de nodige extra geestelijke gezondheidszorg. Overbevolking, stakingen en veel te weinig psychiatrische hulp zorgen voor schrijnende toestanden. Menswaardig kun je het niet noemen voor een ontwikkeld land. Wij willen met een themadag onderzoeken hoe we justitie kunnen verbeteren. Hoe alternatieve straffen er uit kunnen zien en hoe de zorgverlening verbeterd kan worden.

Andere themadagen die de we organiseren zullen gaan over het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa. Twee themadagen rond media enethiekzijn ook ingepland. Het Herfstweekend in Neerpelt, waar alle écoloj’ers van harte welkom zijn, staat in het teken van democratie. We proberen dan samen een antwoord te zoeken op vragen hoe de natuur in een democratie vertegenwoordigd kan worden,hoe we de economie democratischer maken en welke invloed het internet heeft op democratie en participatie.

Ons congres zal draaien rond armoede en sociale ongelijkheid. Als kers op de taart sluiten we ons werkjaar af met een internationale vijfdaagse. In deze vijfdaagse zullen een antwoord zoeken op de vraag welke plaats die Europa moet innemen in de nieuwe wereldorde van de 21ste eeuw. Jullie zijn zeker welkom op al onze activiteiten.

Wil je meer info ? Neem dan een kijkje op www. jonggroen.be/jaarplan.

___

Brendan De Baets

___

Woordenschat

  • het bestuur : le conseil d’administration /bureau
  • stevig Inhoudelijk programma (het) : un programme ayant un contenu solide
  • het gevangeniswezen = le régime des prisons ou régime carcéral
  • iemand op de vingers tikken = taper sur les doigts de quelqu’un
  • menswaardig = conforme à la dignité humaine
  • de zorgverlening = l’administration des soins
  • vrijhandelsakkoord (het) = l’accord de libre échange
  • rond iets draaien = tourner autour de

___

Oriane Todts